perjantai 26. joulukuuta 2014

MIETTEITÄ/EROJA

Ollaan koulussa U.S Governmentin tunnilla puhuttu aika paljon ase oikeuksista.. Ja nyt ku me ollaan vielä montanassa niin musta ainakin vaikuttaa siltä että ihan kaikkilla on ase täällä mikä sa mut tuntemaan itteni vähemmän turvalliseksi kuin olisin suomessa. Yhdellä gov'in tunnilla me jopa väiteltiin siitä. Hyi. Mä en tosiaan tykkää aseista enkä siitä kuin helppoa on saada ase täällä. Niin ja sit kans eka juttu minkä sain tietää Missoulasta ennen mun tänne tuloa oli että yks saksalainen vaihtari ammuttiin täällä nyt tänä keväänä...

Samaan teemaan liittyen on metsästys. Metsästyksen takia monilla on aseita koska montana ihmiset rakastaa metsästystä. Mä oon kasvissyöjä joten tä vähän kyllä häiritsee mua. Erityisesti se että sen jälkeen kun sä oot ollu metsästämässä sä tietty lisäät facebookin, instagramiin tai snapchattiin kuvan siitä kun sä oot sun metsästys asussa ja sulla on kuollu hirvi sun sylissä... Näitä kuvia mä näin ihan liikaa metsästys kautena. Mut kans kutsuttiin facebookissa tykkäämään jostain metsästys sivusta, ei kiitos.

Sama koskee kuoleman tuomiota. Ollaan puhuttu siitä koulussa ja se ärsyttää mua ihan sairaasti. Mä en ees tienny että usassa vielä käytetään sitä. Kuoleman tuomiot on mun mielestä barbaarisia, kaikki ansaitsee toisen mahdollisuuden... 

Lain mukaan uskonto ja hallistus on täysin erotettu. Tätä kutsutaan Wall of Separation:iksi. Musta vaan tuntuu ihan tosi oudolta miten meillä ei ole koulussa mitään uskontoon liittyvää.. Oon kai vaan niin tottunu siihen suomen koulussa. Ja nyt meidän koulussa jopa päätettiin että ei saa sanoa "....one nation, under God..." kun me lausutaan lippuvala koulussa koska kaikki ei usko jumalaan. Mutta toi sit taas on lainvastaista koska me puhuttiin just gov'in tunnilla kuinka usan Supreme Court (korkein tuomioistuin) on päättänyt toisissa tapauksissa että toi under God on pakko pitää koska se on historiallinen ja perinteinen osa lippuvalaa.... Pitäiskö mun nyt viedä mun koulu oikeuteen tästä (täällä viedään kaikki aina oikeuteen)???

Amerikassa kaikki on isompaa. Obviously. Siis oikeesti ihan kaikki on isompaa täällä :D Autot, talot, koirat (kaikilla on isoja koiria), velat, elokuva teatterit, ihmiset, sängyt, ruoka, liput, koulut, ihmisten tyhmyys jne.. Siis ruoka on ihan jäätävän kokosta täällä, ainakin kaikki pakkaukset.. Täällä on yks kauppa nimeltä costco mistä sä löydäy iihan kaikkea, eniten ruokaa kylläkin. Kaikki pakkaukset on ihan jäätävän kokosia.. Ja kun sä tilaat esim jostain pikaruokalasta pienen juoman nii se on sit suomen ison juoman kokonen.

Kiitos. Kiitos. Kiitos. Kiitos. Kiitos. Ainakin noin monta kertaa sun pitää kiittää esim ruoasta. Eli esim päivällisellä ensin sä kiität siitä että joku on tehnyt ruoan, sit kun sä syöt sä kiität siitä kuin hyvää ruoka on, ruoan lopuksi sä kiität ruoasta, sen jälkeen sä kiität vielä kerran ruoasta sen jälkeen kun sä oot tehny tiskit ja lopuksi parin tunnin päästä sä voit kiittä vielä kerran siitä että päivällinen oli tosi hyvä. Tä voi olla vaan mun host perheessä mut meillä ainakin kokoajan menossa joku kiitos juhla kun kaikki sanoo kiitos toisensa perään ihan pienistäkin jutuista. Mä oon kyllä varmaan kohtelian ihminen ikinä tän vuoden jälkeen....:D

Mun kaupunki on tosi liberaali, kuten mun koulu joten meillä on paaljon kaikkia hippejä ja homoja. Koulussa suurin osa ihmisistä on ihan super outoja joiden kanssa mä en oo missään tekemisissä.. Sit musta tuntuu siltä että ainakin pari homoa ketkä mä tunnen vetää sen ihan överiksi, jonka lisäksi ne käyttäytyy silleen että ne on niitten mielestä parempia ihmisiä sen takia koska ne on homoja. Mä oon nyt siinä pisteessä et tekis mieli sanoa niille et joo okei mä tajuun et te ootte homoja ja mä hyväksyn sen todellakin mutta yli on yli. Sit kans mä en tajuu sitä että yks mun host siskon "kaveri" joka siis on freshman eli 14 vuotta ja se on käyny läpi sukupuoli korjauksen? Siis mitä? En mä ainakaan tienny että sä 12 vuotiaana voit mennä vaihtamaan sun sukupuolen ihan noin vaan, ehkä se on vain jenkki juttu.

Teini raskaudet. Kouluvuoden alussa kaks poikaa tuli kysymään multa että kenet mä veikkaan et tulee raskaaksi tänä vuonna meidän koulusta. Mä vastasin että en valitettavasti tiedä kun olin vielä silloin niin uusi enkä tuntenut ketään. Toi hämmensi mua ihan hirveesti. Siis teini raskaudet on ihan tavallisia täällä. Mun kaupungissa on 4 high schoolia; Hellgate on tunnettu huume kouluna, Sentinel MIP kouluna (MIP=minor in possession, ton sä saat jos sä jäät kiinni alkoholista) ja Big Sky teini raskauksista. Neljäs koulu, Loyola, on yksityinen katolinen koulu. Tietty kaikissa koulussa on kaikkia näitä ongelmia mutta tossa on nyt koulut missä on eniten noita. Tuolla Big Skyn High Schoolilla niillä oli ennen vauvoille päivä hoito osasto. Eli oppilaat kenellä oli vauva pystyi jättäämään vauvansa hoitoon siksi ajaksi kun ne oli koulussa... 

Ihan outo kun täällä monet ei edes oo ollut ulkomailla. Tai sit jos sä oot montanasta nii omg sit sä oot ollu kanadassa joka on rajanaapurina montanan osavaltiolle.. Toinen vaihtoehto on mexico joka on usan toinen rajanaapuri etelässä. Ennen ei edes tarvittu passia kanadaan menemiseen, mutta nykyään kai tarvitaan. Ja sit on kans niitä ketkä ei oo edes ollu niitten koti osavaltion ulkopuolella. Vähän outoa mun mielestä. Monella mun kaverilla ei edes ole passia, kun ne ei oo tarvinu passia koskaan.

Montanassa sä voit alottaa ajokortin hankkimisen kun sä oot 14,5 vuotta vanha ja sit kun sä oot 15 sä saat ajaa autoa. Jenkeissä ikäraja on kai yleensä 16 ajamiselle. Ihan hullua verrattuna suomeen ja euroopaan missä me saadaan ajaa autoa vasta kun me ollaan 18!! Toi ikäraja on 15 montanassa niin että kaikki lande ihmiset voi lakaa ajamaan niitten traktoreita jo 15 vuotiaina. Sit kans melkeen ihan kaikilla nuorilla on oma auto! Tä on mun mielestä tosi kätevää ja on ollu mun hyödyksi. Joskus mun host vanhemmat jopa sanoo että kysy joltain sun kaverilta kun mä haluun kyydin jonneki.


Tässä nyt jotain juttuja mitä mä oon ajatellu täällä jenkkilässä!! Hyvää Joulua!

5 kommenttia:

 1. Enää ei kuulu sanoo "sukupuolen vaihto", vaan se on sukupuolen korjaus. Vaikka et ehkä tuntisi niitä ihmisiä ja heidän prosessia hyvin.
  Kiinnostava postaus! Hyvää joulua.

  VastaaPoista
 2. hei annika! ajattelin kommentoida näitä sun kirjoittamia juttuja, kun mulla on jenkkinä pari eri näkökulmaa:

  mun mielestä on aivan ihanaa, että missoula on niin liberaali ja että hellgatella hyväksytään kaikenlaisia ihmisiä. (big skyllä usein haukutaan seksuaalivähemmistöjä ja muitakin.) hienoa, että sinun isäntäsiskon kaverilla on rohkeutta tarpeeksi olemaan avoin omasta sukupuolenkorjauksestaan. se pitää ottaa todella vakavasti.

  metsästämisestä: eiköhän metsästäminen on parempi vaihtoehto kuin lihan ostaminen kaupoista? kaupasta ostettu liha on yleensä täynnä hormooneja ja muita sellaisia ei-kivoja juttuja. tilanne on kanssa yleensä niin, että kyseinen eläin, josta liha on tehty oli kohdeltu pahasti elossa ollessaan. valitettavasti suurin osa lihaa ei ole grass fed tai humanely raised jenkeissä. vaikka olisikin kivaa jos kaikista tulisi kasvissyöjiä, sellaista ei varmaan lähitulevaisuudessa tapahdu. metsästetty liha on ympäristöystävällistä ja ylipäätään ystävällisempää kun eläimet ovat yleensä tapettu todella inhimillisellä tavalla, ainakin muihin vaihtoehtoihin verrattuna. metsästäminen on suuri ja tärkeä osa jenkkikulttuuria, sekin kannataa muistaa ja hyväksyä. en mäkään tykkää katsoa kuvia kuolleista eläimistä, niin en seuraa sellaisia postaavia ihmisiä.

  olen jenkkinä aivan samaa mieltä sun kanssa siitä, että kaikki on aivan liian isoa täällä. ei pitäisi olla näin. veikkaan, että toi kiitos juttu on varmaan sun perheen oma juttu. omassa perheessäni sanotaan kiitos aika paljon, mutta ei noin paljon. sanoisin kuitenkin, että jenkit ovat kyllä suomalaisia kohteliaampia. (esm. kun suomessa pidän ovea auki jollekulle tuntemattomalle minua harvoin kiitetään, jenkeissä aivan päin vastoin.) mäkin inhoan kuoleman tuomiota ja tuo "under god" -juttu on todellakin ristiriitäinen. teiniraskaus on kyllä aikamoinen ongelma, johon liittyy paljon muita kiistanalaisia kysymyksiä, usein uskonnossa olevilta ihmisiltä.

  anteeksi mun kommentin pituudesta! kiitos mielenkiintoisista ajatuksista ja toivottavasti sulla oli todella kiva jenkkijoulu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nä mun mielipiteet ei todellakaan ollut negatiivisesti jenkkejä vastaan. Jotkut asiat vaan hämmentää tai ei ole ihan mun makuun :)

   Munkin mielestä on hyvä että ihmiset on tosi liberaaleja ja hyväksyviä täällä. Mua ei oo kasvatettu eikä mun koulu oo koskaan ollut näin liberaali joten on ihana nähdä miten kaikki hyväksytään ja esim hellgatessa en oo törmännyt minkän näköiseen koulukiusaamiseen mitä mä arvostan ihan tosi paljon. Mua on nuorempana koulukiusattu joten ihana kun ei ole tarvinut törmätä sellaiseen täällä :).

   Mä kasvissyöjänä en näe mitään lihaa ns "parempana lihana" mutta ymmärrän mitä tarkoitat! Ja oon myöskin huomannut että metsästys on tosi monen harrastus täällä. Mun mielestä se on vaan vähän liika jos sä meet ruokakauppaan ja pysäköit autosi lähelle ovea ja sun auton lavalla on yks iso verinen hirvi ihan ihmisten näkyvillä (oon siis nähnyt tällaisen tilanteen).

   Erilaisuudet täällä kiehtoo mua ihan tosi paljon ja mun mielestä on aina kiva kokeilla ja nähdää uusia juttuja täällä!

   Kiitos kommentista!

   Poista
  2. ai en tarkoittanut sitä mun kommenttia millään pahalla, toivottavasti et ottanut sitä sillä tavalla! halusin vaan ilmaista, minkäläisellä näkökulmalla mä ajattelen kaikkia näitä juttuja jenkkinä, jos kai siitä on sinulle mitään hyötyä. suomi ei oo äidinkieleni enkä oo pitkään aikaan käyttänyt sitä, niin anteeksi jos mun kommentti kuulosti jotenkin julmalta tai epäkohteliaalta! :)

   ai ja juu, tiedän juuri mitä tarkoitat. mäkin inhoan sitä, kun ihmiset täällä harrastavat metsästystä vain sen takia, että he pitävät sitä kilpailuna tai urheiluna. se ei ole lainkaan metsästyksen tarkoitus ja se on mielestäni kauheaa. ei se eläin ole tässä tapauksesssa mikään "show off" -juttu. olen pahoillani kun näit sen hirven tuollaisella tavalla, aivan hirveää. eivät kaikki metsästä sellaisella epäkunnioittavalla tavalla. :(

   tästä kaikesta huolimatta näyttää kuitenkin siltä, että sulla on todella hyvä vuosi käynnissä täällä missoulassa! sepä loistavaa, nauti kaikesta!

   Poista